Cronica la “Cautarea tonului”


Cautarea tonului, un concert rapitor in Atheneu

publicat in 2008

autor: Georgiana Leanca

Un concert inedit a avut loc pe 30 ianuarie la Atheneul Roman. Flautistul Ion Bogdan Stefanescu a pus in scena un spectacol absolut savuros, in care instrumentele s-au combinat cu pantomima si poezia.

Instrumentistii Filarmonicii au interpretat piese dintre cele mai variate, de la Syrinx-ul lui Claude Debussy la “Trei dansuri romanesti” al lui Bela Bartok, de la muzica contemporana de Doina Rotaru siDan Dediu la aranjamente dupa piese celebre- A. Piazzola, pe care danseaza tango Al Pacino in “Parfum de femeie”, sau arii din celebra “Carmen” de Bizet, aceasta din urma cu un aranjament de Doina Rotaru.

Cu toate acestea. programul eclectic nu si-a pierdut nici o clipa coerenta, gratie punerii inspirate in scena a spectacolului. Ca sa va faceti o idee, actorul Mihai Bisericanu a evoluat pe scena ca mim inca din timpul primei piese, despre rostul flautului in lume, “Flute de Pan”. Tot o piesa pentru acest instrument a fost si “Voices”, a lui Jos Zwaanenburg, facand parte dintr-un ciclu de studii pentru flaut, in care fiecare studiu exploreaza un singur efect al acestuia.

Cat despre actorul Eusebiu Stefanescu, el singur a fost un spectacol in sine, prin poeziile de care te face sa te (re)indragostesti. Chiar si elevilor le-ar placea daca l-ar auzi interpretand “Domnisoara Hus”, scrisa de neintelesul Ion Barbu. In mod sigur ar privi altfel manualul acela insipid. Este valabil si pentru N. Stanescu, Eminescu si altii. Eusebiu Stefanescu nu este la primul lui spectacol de acest gen. A mai colaborat cu fiul sau, flautistul Ion Bogdan Stefanescu si cu alte ocazii, una dintre ele fiind un concert pe muzica de Doina Rotaru. Eusebiu Sefanescu este atat de ludic in miscarea lui, cu atata freamat in voce, atata viata, incat nu poti sa nu te entuziasmezi de jocul captivant al actorului. S-a vazut ca i-a facut o placere nebuna sa fie acolo, pe scena, picurand poezie printre piese si in timpul lor.

Trebuie spus ca aceia care nu au avut ocazia sa-i citeasca poeziile, au putut acum sa asculte creatiile lui Ion Bogdan Stefanescu, intr-o interpretare seducatoare. Concertul a fost reusit pentru ca a stiut sa comunice cu publicul intr-o maniera mult mai puternica decat se intampla in general. Este “de vina” simtul umorului al unuia dintre cei mai apreciati flautisti romani, este poate dedicarea instrumentistilor care fac acest lucru din placere, sau pur si simplu talentul artistic. Cert este ca a meritat pe deplin. Concertul a fost sustinut de instrumentistii Madalina Stan, Ovidiu Caplescu, Claudiu Lobont, Marian Movileanu, Mircea Ciurez, Gabriel Sava, Liviu Ailincai, Dinu Petrache, Alexandru Dutulescu.


Comenteaza